ORTAOKUL   5.6.7 SINIFLARDA YOĞUNLAŞTIRILMIŞ YABANCI DİL ÖĞRETİMİ

ORTAOKUL 5.6.7 SINIFLARDA YOĞUNLAŞTIRILMIŞ YABANCI DİL ÖĞRETİMİ

Okulumuzun  fiziki şartları, öğretmen kaynağı yeterliliği, bünyesindeki yaptığı çalışmalar  da göz önünde bulundurularak 2023-2024 eğitim ve öğretim yılı itibarı ile  5-6-7- snıflarımızda yoğunlaştırılmış yabancı dil öğretimi yapılmaktadır.Öğrencilerimiz donanımlı bir şekilde üst öğrenime gönderilmektedir.

 

5 sınıflarda A1-A2  (Haftada 18 saat)

6 sınıflarda A2-B1  (Haftalda 10 saat)

7 Sınıflarda  B1   (Haftada 9 saat)

13.09.2023 231

KDZ EREĞLİ MERİH ŞUĞLE  ORTAOKULU

2023-2024 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI

5.6.7.SINIF YABANCI DİL AĞIRLIKLI EĞİTİMİ BİLGİLENDİRME NOTU

Okulumuz bünyesinde açılan "5.6.7 Sınıf Yabancı Dil Sınıfları" için merak edilen soruların cevaplarını, okul WEB sitemizde yer vermek amacıyla bu bilgi notu hazırlanmıştır. Sizlerden gelebilecek sorulara cevap vermeye çalışarak, siz değerli velilerimizi ve kamuoyunu  bilgilendirmek istedik.

1. Ağırlıklı ve yoğunlaştırılmış Yabancı Dil Sınıfı tüm sınıflarda uygulanacak mı?

 

5 sınıflara ilk kayıt esnasında birebir velilerimize rehberlik yapılmaktadır. Rehberlik sonucu öğrencilerin durumuna göre velilerinde görüşleri alınarak yabancı dil ağırlıklı sınıflara kayıt edilmektedir. 

 TTKB'nin 28.08.2023 tarih ve 22 sayılı çizelge eki açıklamalarının 5 ve 6 . Maddesi gereği; "Beşinci sınıfta Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, Sosyal Bilgiler, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri (20 ders saati) ile en az dört (4) ders saatlik seçmeli dersi tamamlamak kaydıyla, imkân ve şartları uygun olan okullarda isteğe bağlı olarak  on sekiz (18) ders saatine kadar yabancı dil dersi öğretimi yapılabilir. Bu uygulamayı yapan okullarda, öğrencilerin hazır bulunuşluk düzeyleri dikkate alınarak Talim ve Terbiye Kurulunca kabul edilmiş ve uygulanmakta olan yabancı dil dersi öğretim programlarına dayalı olarak dersin zümre öğretmenler kurulunca hazırlanan öğretim programları uygulanabilir" denilmektedir.

Ayrıca 6-7-8 sınıflarda da   M.E.B Haftalık ders çizelgesinin 5 ve  6 maddesi gereği Yoğunlaştırılmış yabancı dil eğitimi verilmektedir.

 2.Ağırlıklı ve yoğunlaştırılmış Yabancı Dil Sınıfı Açılmasının yasal dayanağı nedir?

M.E.B Haftalık ders çizelgesinin 8 maddesi gereği İsteyen okullarda on (10) ders saatine kadar okul ve çevrenin şartları ile öğrencilerin bireysel özellikleri ve ihtiyaçları dikkate alınarak okul yönetiminin kararıyla her türlü eğitici faaliyet uygulanabilir. (Örneğin sanat etkinlikleri, sportif çalışmalar, sosyal ve kültürel etkinlikler, yabancı dil vb.) okulumuz tıpkı imam hatip ortaokullarımızda yapılan yoğunlaştırılmış yabancı dil programı gibi ortaokullarda uygulanan haftalık ders çizelgesi  7 ve  8  madde doğrultusunda  5-6 ve 7 sınıflarda  yoğunlaştırılmış yabanci dil programını  uygulamaktadır.

 ORTAOKULLAR İÇİN UYGULANAN HAFTALIK DERS ÇİZELGESİ :https://ttkb.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2022_01/19093950_ilkogretim-hdc-karar-ve-eki-2022-2023.pdf

MEB YABANCI DİL AĞIRLIKLI 5. SINIF İNGİLİZCE DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMINA ULAŞMAK İÇİN tıklayınız.

Yabancı Dil Ağırlıklı Eğitime Yönelik 5. ve 6. Sınıf İngilizce Dersi Öğretim Programları ile Destek Materyallerine Ulaşmak İçin tıklayınız.

 3.Haftada kaç saat İngilizce dersi görecekler?

İngilizce dersi zümre öğretmenleri kararı ile 5. sınıflarımızda  18  saatin yeterli olduğunu düşünüyoruz. (6 ve 7 sınıflarda da devam edeceğinden)

 5 sınıflarda A1-A2   ( Haftalık 18 saat )

6 sınıflarda A2-B1  (Haftalık 10 saat)

7 Sınıflarda  B1  (Haftalık 9 saat)

 4.Tüm 5.sınıflar İngilizce Ağırlıklı ders görecekler mi?

Okulumuzda 2023- 2024 eğitim öğretim yılında velilerin isteği doğrultusunda tüm sınıflarımız yoğunlaştırılmış yabancı dil ağırlıklı olarak açılmıştır.

 5.Dersler ne zaman başlayıp ne zaman bitecek?

Yabancı Dil Sınıfı öğrencileri,  her gün toplam 8 ders işleyecekler. 

 6. Yabancı Dil Sınıfına öğrenci seçimi nasıl ve ne zaman yapılacak?

Başvuran öğrencilere uygulanacak 

  7.  6 ve 7 sınıfta  da aynı şekilde mi olacak?

Evet

  8.Ağırlıklı ve yoğunlaştırılmış Yabancı Dil Sınıfına öğrenciler  8.Sınıfta da devam edecekler mi ?

Malesef LGS süreci veli ve öğrencilerin beklentileri  sınav  ve iyi bir akademik liseye giriş kaygısı  sistemi zorlamaktadır. ama  yabancı dil öğretimi elzem bir şekilde devam etmelidir.

 

9. Yabancı Dil Ağırlıklı sınıfların müfredatında hangi dersler olacak?

Diğer 5. Sınıflardan farklı olarak Görsel Sanatlar, Beden Eğitimi, Müzik ve Bilişim Teknolojileri dersleri olmayacak. Aşağıda belirtilen dersler, kredileri oranında okutulacak.            

13-09-2023

 

 

       

 

 

 

 

 

13-09-2023

 

 

 

 

 

 

 

  

13-09-2023

 

 

 

 

 

 

 

 10.Yabancı dil öğretimine neden bu kadar önem veriyor ve ısrar ediyoruz  ? (Hedefimiz nedir?)

 Ülkemizde Toplamda 209 üniversite vardır.131 devlet üniversitesi (11 teknik üniversite, 2 güzel sanatlar üniversitesi ve 1 yüksek teknoloji enstitüsünün yanı sıra Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi, Polis Akademisi ve Milli Savunma Üniversitesi) ve 75 vakıf üniversitesi bulunmaktadır.Bu üniversitelerden sürekli öğrenciler mezun olmakta ve hayata hazırlanmaktadır. Yabancı dil öğretimi olmassa olmaz haline gelmiştir.

 Lisede 9 ve 10 sınıfta öğrenciler 3 er saat yabancı dil öğrenmektedir.  11- ve 12 sınıflarda ise TYT ve  AYT süreci başlamakta sınav ve gelecek kaygısı ile öğrenciler yabancı dil öğretimini tamamen ikinci plana atmaktadır. Bu nedenle yabancı dil öğretimi gerçekleşememekte istenilen sonuçlar elde edilmemektedir.Bu sorun kesinlikle ortaokul düzeyinde  5-6-7 sınıflarda tamemen çözülmelidir. Temel sağlam değilse öğrenciler yabancı dili sonradan öğrenememektedir. Okul olarak 4 yıldır bu süreci yakından takip etmekte ve yukarda belirttiğimiz çizelgeler doğrultusunda yabancı dil öğretimini gerçekleştirmekteyiz. Her sınıf düzeyinde 5-6-7 sınıflarda  ölçme değerlendirme yoluyla öğrenme kazanımlarını ölçmekteyiz.

Dil öğretiminde  hedefimiz öncelikli olarak; öğrencilerimizin yabancı dil pratiğini geliştirmek ve onların kendine güvenen kişiler olmaları yolunda onlara destek olmaktır.Yabancı Dil öğrenmenin eğlenceli olduğunu ve eğlenerek öğrenen öğrenciler olmalarını bekliyoruz. Öğrencilerimizin ortaokuldan sonraki öğrenim yaşamlarında  İngilizceyi aktif olarak kullanmaya cesaret eden bireyler olmalarını istiyoruz. Okul olarak katılmayı istediğimiz Avrupa Birliği ülkeleri ile yapılacak olan projelerde aktif rol almalarını, İlerleyen öğretim hayatlarında tam donanımlı  gramer açısından da bir üst sınıf düzeyine getirmeyi hedefliyoruz. Bizi başarıya götürecek, bu hedeflere ulaşmamızı siz değerli velilerimizle sağlayacağımıza inanıyoruz. "Okul yönetimi, Öğretmen, öğrenci ve veli" birlikteliği ile başarabileceğimizi biliyoruz.

11-Diğer Yabancı Diller de verilmesi gerekiyor mu ?

İspanyolca-Almanca -İtalyanca-Fransızca da verilmesi gerekmektedir. Okulumuzda Norm Kadro sorunu olduğu için İngilizce yoğun olarak verilmektedir.